Logo Klimaatadaptatie Groningen

Klimaatadaptieve kunst in Groningen

Binnenstad Groningen

Woaterkop Gezina Christina - Kunstwerk Ditmar van Dam

Klimaatadaptieve kunst in Groningen

Wanneer: van dinsdag 19 januari tot en met maandag 25 januari
Start: Grote Markt Groningen
Let op: je kunt langs de kunstwerken lopen, maar houd de algemeen geldende corona maatregelen in acht

Door Ditmar van Dam, Minerva & WERC

Tijdens de Klimaatadaptatieweek is op verschillende plekken in de binnenstad kunst te zien van lokale artiesten, geïnspireerd op een klimaatadaptieve wereld. Wandel door de binnenstad en bewonder de kunstobjecten van WERC op de Grote Markt, Ditmar van Dam op de Vismarkt en Minerva in het Tschumipaviljoen aan het Hereplein. 

De kunstwerken zijn continue gratis te bezichtigen gedurende de week van 19 t/m 25 januari

Toelichting op de kunstwerken

Video installatie "Raamwerk" - WERC

Hoe kunnen we natuur en stad samen in één beeld krijgen? Met deze vraag als leidraad hebben de makers van WERC een video-installatie ontworpen waar je als bezoeker doorheen kunt lopen. De beelden uit de natuur worden door deze immersieve installatie voor de bezoeker direct voelbaar.

Het multidisciplinaire kunstcollectief WERC haalt veel inspiratie uit de natuur. In hun ontwerpproces speelt biomimicry dan ook een grote rol. Biomimicry is de wetenschap en de kunst van het imiteren van biologische ideeën in de natuur om zo menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken.

De makers van WERC laten mensen op een andere manier naar de natuur kijken. In hun werk, dat zich afspeelt op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie, zijn de biologische processen en beeldende elementen uit de natuur veelal terug te zien. Ook deze installatie kenmerkt zich door de combinatie tussen natuur, kunst en technologie.

Door middel van 3D scantechnieken hebben de makers van WERC delen van een bos digitaal in kaart gebracht. Deze realistische en hoog gedetailleerde data wordt verwerkt en bewerkt tot video die zichtbaar is op de LED raamwerken die op de Grote Markt staan.

Video-installatie WERC

What do you feel when you look into the future? - Tschumipaviljoen Hereplein

Let op, in Engels!
This artwork is created by the Earthbound collective from the Minerva Art Academy in collaboration with artists Lambert Kamps and Emily Wortel. The installation consists of a grid of 104 pneumatic tube lamps that form a text display of a poem. 

The artists focus on climate change adaptation through an emotional lens. To represent their feelings about the future they use colours. They invite spectators to become participants of the exhibition by asking them to choose a coloured seed paper and share their emotion with the world. The artists hope to evoke feelings that unify and inspire our community. Empathizing with each other's emotions about the future may ignite climate action and a change in the world.

Going for the real light experience and participation? Come between 17.00 - 19.00 hrs (CET). Be there!

Kunstwerk de Grunneger Woaterkop - Ditmar van Dam

Het klimaatadaptieve kunstwerk gemaakt! Kunstenaar Ditmar van Dam is druk bezig geweest met het bouwproces van de Grunneger Woaterkop Gezina-Christina.

Het kunstwerk heeft de look-and-feel van een koe. Het condensatie-system is getest en de constructie bestaat uit een groot frame, grote houten poten/benen met spieren (spanbanden) en de huid/vorm van de koe is aangekleed met wilgentakken en jute.

Locaties van de kunstroute: Vismarkt, Waagplein, Grote Markt & Hereplein

Partners

House of Design - website
WERC - website
Minerva - website
Ditmar van Dam - website