Skip to content Skip to footer

Klimaatadaptatie week Groningen

2020 is internationaal uitgeroepen tot jaar van actie. Dit jaar is bedoeld om mensen samen te brengen en gezamenlijk actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Op 25 januari 2021 komen tijdens de Climate Adaptation Summit wereldleiders online bij elkaar om zich te verbinden aan concrete acties. Als vestigingsplaatsen van het Global Center on Adaptation organiseren zowel Groningen als Rotterdam in aanloop naar de Climate Adaptation Summit verschillende activiteiten.

INSPIREREND EN BEWUSTMAKEND

De beweging naar een klimaatbestendige samenleving krijgt onder andere vorm door middel van de Klimaatadaptatieweek Groningen die voorafgaand en tijdens de Climate Adaptation Summit plaats vindt, van 19 t/m 25 januari 2021. In aanloop naar deze week toe worden in het najaar van 2020 meerdere digitale (en waar mogelijk fysieke) evenementen, projecten en activiteiten georganiseerd rondom klimaatadaptatie. Inspirerend en bewustmakend voor zowel professionals, als burgers: van jong tot oud. De klimaatactiviteiten in Groningen laten de aspecten van klimaatadaptatie én specifieke expertise in Noord-Nederland zien.

Activiteiten klimaat- adaptatieweek

Als onderdeel van de Klimaatadaptatieweek Groningen organiseren we tijdens en in de aanloop naar deze week activiteiten.

ONTWERP
MANIFESTATIE

Klimaatverandering daagt ons uit om op een nieuwe manier naar onze maatschappelijke functies, leefomgeving en openbare ruimte te kijken.

JONGEREN
KLIMAATTOP

Stakingen met miljoenen jongeren wereldwijd geven aan hoe belangrijk het is dat we hen een stem geven in hoe we met klimaatverandering omgaan.

NOBEL LAUREATEN CEREMONY

Aan de start van 2021 worden Nobelprijswinnaars uit verschillende categorieën, zoals Vrede en Economie, uitgenodigd om online hun visie te geven op de noodzaak van aanpassing aan de klimaatverandering en hoe dat te doen.

PUBLIEKSPROGRAMMA

Met klimaatadaptatie kun je ook zelf aan de slag. Hitte, wateroverlast en droogte zijn allemaal gevolgen van een warmer wordend klimaat. Een groenere omgeving en slimmer omgaan met water helpen om met deze gevolgen om te gaan en een fijne leefomgeving te creëren. Haal de stenen uit je tuin zodat het water beter weg kan, leg een groen dak aan dat zorgt voor verkoeling in je huis of vergroot de boomspiegel in jouw straat. Dit jaar gaan we samen met jou aan de slag met klimaatadaptatie! Help mee om bomen te planten, schoolpleinen te vergroenen, een geveltuin aan te leggen of door bij te dragen aan een van de vele andere acties en projecten.

OPEN UNIVERSITY

Welke kennis hebben we in Groningen over klimaatadaptatie? Tijdens de Open University slaan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze Hogeschool, het Noorderpoort, het Alfa College en het Global Center on Adaptation de handen ineen om jou mee te nemen in de wereld van klimaatadaptatie. Van praktische kennis tot aan de lopende studies, ga in gesprek met auteurs van het IPCC of doe mee aan de Adaptation Challenge door in actie te komen bij jou in de buurt! Deze kennis gaan we wereldwijd delen, want juist in de ‘Global South’ hebben ze veel last van de gevolgen van klimaatverandering. Ga je mee op reis vanuit huis?

Binnenkort maken we beide programma’s bekend!

Registreer je side event en sluit aan bij onze wereldwijde beweging

Naast de evenementen in Groningen & Rotterdam zijn er wereldwijd tal van initiatieven tijdens de Klimaatadaptatieweek. Deze initiatieven kunnen worden erkend als officiële side events, zodat ze worden geregistreerd als onderdeel van de wereldwijde beweging. Wanneer een initiatief aan alle voorwaarden voldoet, wordt het initiatief geaccrediteerd als side event, waardoor het evenement onderdeel wordt van de Klimaatadaptatie Week. De organisatoren zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoering van het side event.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van al het nieuws en de ontwikkelingen rondom klimaatadaptatie in Groningen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!