Logo Klimaatadaptatie Groningen

80.000 gratis bomen en struiken voor Groningen

Grootschalige boomplantactie Meer Bomen Nu van start in Groningen

Gedeputeerde Homan opent grootschalige boomplantactie Meer Bomen Nu van start in Groningen

Op zaterdag 14 november opent gedeputeerde Homan de eerste bomenhub in Groningen en doet daarmee de Groningse aftrap van de grootschalige klimaatcampagne Meer Bomen Nu: tussen half november en half maart geeft Meer Bomen Nu 1 miljoen boompjes en struiken gratis weg om Nederland te vergroenen. Groningse boeren en burgers hebben maar liefst 80.450 bomen en struiken aangevraagd.

De bomen zijn gratis omdat vele vrijwilligers onder leiding van boswachters en ecologen boventallige zaailingen verzamelen uit de natuur en stadsparken en die elders een tweede kans geven. Het doel van Meer Bomen Nu is om te laten zien dat we samen goedkoop Nederland kunnen vergroenen als we gebruik maken van de natuur en de handen uit de mouwen steken. Op 14 november worden de eerste zaailingen verzameld in Bedum en Westerwolde. Klimaatadaptatie Groningen gebruikt de komende wintermaanden om met de Meer Bomen Nu bomen door de provincie te trekken en aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Gedeputeerde Homan: “Zaailingen verzamelen klinkt zo logisch en is een hele goedkope manier om Groningen sneller te vergroenen met inheems gratis plantgoed. De werkwijze van Meer Bomen Nu biedt veel kansen voor klimaat en biodiversiteit en helemaal geweldig dat zoveel burgers zijn betrokken. Als provincie zullen we onderzoeken hoe we op deze manier meer bermen, achtertuinen en bedrijventerreinen kunnen vergroenen.”

80.000 bomen en struiken voor Groningen
In Groningen zijn 80.450 bomen en struiken aangevraagd door 65 verschillende boeren en burgers die er houtwallen en hagen van maken langs akkers, in achtertuinen en vooral in veel startende voedselbossen. De komende maanden zullen er behalve 80.000 zaailingen uit natuurgebieden, ook 5000 appel- en perenbomen in samenwerking met Klimaatadaptatie Groningen worden verspreid en vandaag 500 Gelderse Rozen met GroenLinks Groningen. Tegen het einde van het plantseizoen, rondom de Boomfeestdag, worden alle overgebleven zaailingen weggegeven tijdens landelijke Boomweggeefdagen. Groningse caring farmer Peter Harry Mulder in Muntendam heeft een deel van zijn land beschikbaar gesteld voor de tijdelijke Bomenhub die zal worden gerund een door enthousiaste hovenier, Peter de Wekker, uit de buurt.

Meer Bomen Nu
Elke eik of beuk produceert ieder jaar duizenden zaailingen waar maar 1-2% uitgroeit tot volwassen boom. Iedere tak van een wilg, vlier of vlinderstruik kan een nieuwe plant of boom worden. Veel jonge aanplant wordt verwijderd tijdens natuurbeheer of sterft af door gebrek aan zonlicht, maar Meer Bomen Nu, een initiatief van Meergroen, Caring Farmers, Boomfeestdag en Urgenda, geeft al deze zaailingen en stekken een tweede kans. Aankomende winter worden - met behulp van boswachters en ecologen en ruim duizend vrijwilligers - één miljoen bomen en struiken van stadsparken en natuurgebieden, verplant naar boerenakkers, startende voedselbossen, bedrijventerreinen, bermen en achtertuinen. Ook worden nog 90.000 door corona onverkochte perenbomen geplant. Deze campagne kan de komende jaren exponentieel opgeschaald en gekopieerd worden in elke gemeente. www.meerbomen.nu

Wil je nog meehelpen bomen te oogsten? We zoeken voor de locatie in Ter Apel nog vrijwilligers! Meld je hier aan!