Logo Klimaatadaptatie Groningen

BINNENKIJKER: Het tuinproject van de Groningse Tom

BINNENKIJKER: Het tuinproject van de Groningse Tom

Eind juni gingen we op bezoek bij Tom. Tom is een Groninger uit Stad die in coronatijd zijn tuin heeft omgetoverd tot een groen paradijsje en nog (lang) niet klaar is!

Versteende tuin
Tom is zich de laatste jaren steeds meer bewust geworden van het feit dat een tuin aanpakken en aanpassen met meer groen beter is voor het klimaat en ook voor de mens. ‘Mijn tuin was grotendeels bestraat en dat gaf een kille uitstraling. Ik koos voor meer groen en dat maakt de tuin een stuk mooier.’ vertelt hij.

Insecten populatie
Het was voor hem een bewuste keuze om meer groen in de tuin toe te passen. ‘Ik heb voor meer groen gekozen omdat met planten en gras een tuin écht gaat leven en het trekt meer bijen en insecten aan’. En, vervolgt hij ‘het was een bewuste keuze om de insectenpopulatie te helpen.’ Hij hoopt dat zijn aanpassingen dan ook echt meer ‘beestjes’ aantrekken.

Tuin VOOR het tuinproject

Tom heeft zich, voordat hij de tuin onder handen nam, in het tuincentrum goed laten voorlichten welke bloemen en planten passen bij zijn wensen én geschikt zijn voor zijn tuin. Zo plaatste hij vlinderstruiken (o.a. Buddleja ‘Lochinch’) en andere planten die specifiek goed zijn voor de bijen. Ook heeft hij een insectenhotel aangeschaft die gelijk al tot leven begint te komen.

Merkbare veranderingen
De veranderingen in de tuin zijn merkbaar: er zijn meer bijen, een hommel en er vliegen soms vlinders rond. Ook komen er geregeld vogeltjes in de tuin, iets wat eerder minder gebeurde. Daarnaast brengt het groen en gras meer verkoeling. Tom merkt dat het minder heet is dan toen er alleen maar tegels lagen. ‘Dit zijn leuke veranderingen in een korte tijd’ zegt hij met een lach.

Met het oog op klimaatadaptatie, geeft hij aan dat er nog een moestuintje met kruiden en een regenton komen. ‘En misschien nog groen op het dak van mijn schuur!’ vertelt hij. Ook schaft hij nog meer planten en plantenbakken aan, om verschillende planten en bomen in de tuin te hebben.

‘Aanpassen is niet moeilijk’

Je tuin aanpassen en aanpakken kan ook als je er onbekend mee bent geeft hij aan. ‘Er zijn veel creatieve, duurzame en goedkope oplossingen voor de tuin die je kan toepassen. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk bij tuincentra vragen welke planten goed zijn voor de insecten.’

Tom vindt het leuk om thuis bezig te zijn en het tuinproject brengt hem vooral ook veel plezier. ‘Het is goed voor de mentale gezondheid en ik krijg er energie van’. Zijn boodschap aan andere mensen met een versteende tuin: ‘Aanpassen is gemakkelijk en iedereen kan het doen, ook al heb je geen groene vingers!’

Na het tuinproject: meer groen & een insectenhotel

TIP: kijk op onze social media's voor meer voor en na foto's!