Logo Klimaatadaptatie Groningen

Word klimaatambassadeur!

Word klimaatambassadeur!

Op 22 januari 2021 vindt de Youth for Climate Adaptation Conference in Groningen plaats. Een internationaal event georganiseerd door en voor jongeren van over de hele wereld. Jongeren verbonden aan Youth for Climate Adaptation (YfCA) schrijven aan twee agenda’s: een Global Action Agenda, als input voor wereldleiders die samenkomen op 25 januari in Rotterdam én een Regionale Actie Agenda. Deze laatste agenda is gericht op klimaatactie in de provincie Groningen. Groningen is hiermee de eerste regio ter wereld die werkt aan een Regionale Actie Agenda. Een geweldige uitdaging waar de input van jongeren heel hard bij nodig is.

Think global, act local

Wij – als Youth for Climate Adaptation (YfCA) schrijven niet alleen een Global Action Agenda, maar we gaan ook de allereerste Regionale Actie Agenda van Nederland in de provincie Groningen maken. Zo zetten we de Groningse regio op de kaart en zijn we hopelijk een voorbeeld voor heel Nederland en misschien wel de hele wereld! Voor die geweldige uitdaging hebben we jullie hulp nodig. Wil je bij deze beweging horen en ambassadeur worden voor de Regionale Actie Agenda in de regio Groningen? Schrijf je dan nu in als ambassadeur en doe met ons mee!

Ik wil graag meedoen om mezelf te ontwikkelen, meer te leren over klimaatadaptatie en om mensen van over de hele wereld te kunnen ontmoeten! - Aaron, ambassadeur YfCA

Om je iets meer achtergrond te geven over de functie van ambassadeur hebben we twee van onze ambassadeurs – Aaron en Hedwig - daar iets meer over gevraagd. Zij zijn al begonnen en vertellen je graag meer.

Aaron (links), Hedwig (rechts)

Aaron: ”Ik heb me opgegeven als ambassadeur, omdat ik heel graag iets wilde doen voor het klimaat. Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen tot ik dit voorbij zag komen. Het leek me de perfecte gelegenheid om meer over klimaatadaptatie te leren en om jongeren een stem te geven. Ik vind het vooral heel leuk dat we kansen krijgen op diverse vlakken, onder andere door het volgen van masterclass in bijvoorbeeld presenteren. Ook verheug ik me erop om nieuwe mensen van over de hele wereld te leren kennen. Ik roep jongeren op om mee te doen, want klimaat en klimaatadaptatie zijn twee van de grootste onderwerpen van onze generatie. Je hebt de kans om écht het verschil te gaan maken. Dat is een kans die je niet aan je voorbij kunt laten gaan!”
 
Hedwig: “Ik ben ambassadeur geworden, omdat ik heel graag iets wilde doen tegen klimaatverandering. Mijn interesse werd gewekt door de slogan ‘Think global, act local’. Ik denk namelijk dat de oplossingen voor het klimaatprobleem moeten komen van lokale stakeholders. Ik kijk er enorm naar uit om nieuwe vrienden te maken die mijn idealen delen. Daarnaast verheug ik me op alles dat ik kan gaan en mag leren. Klimaatverandering is in sommige delen van de wereld al een levensgroot probleem. Dat wordt nog groter in de toekomst. Jongeren moeten de kans krijgen iets van die toekomst te vinden!”

Wij – als de YfCA – willen net als deze klimaatambassadeurs iets doen aan het groeiende klimaatprobleem, ons daaraan aanpassen en het ook aanpakken. We bieden jou de kans om samen met andere jongeren het verschil te maken, samen op zoek te gaan naar oplossingen en kansen te benutten om een grote impact te maken.

Bekijk hieronder een half uur durende video met meer info over klimaatadaptatie en de functie van klimaatambassadeur.

Wat krijg ik?

> Je wordt een deel van de oplossing van klimaatverandering
> Je kunt dingen leren zoals: presenteren, lobbyen en onderhandelen, pitchen en vloggen
> Je breidt je eigen netwerk uit en ontmoet mensen over de hele wereld
> Je onderzoekt wat er in je eigen omgeving gebeurt op het gebied van klimaatadaptatie
> Je gaat in gesprek met mensen in je gemeente om te kijken wat ze doen op het gebied van het klimaat
> Je helpt met het maken en schrijven van de regionale actieagenda, zodat de oplossingen meegenomen kunnen worden in regionaal beleid
> En uiteraard gaan we samen veel leren en bovenal lol maken!
 
Wil jij het verschil gaan maken en vind je ook dat klimaatadaptatie belangrijk is? Ben je tussen de 15 en 27 jaar en woon je in de provincie Groningen? Geef je dan nu op om ambassadeur te worden. We zoeken per gemeente in de provincie Groningen minimaal 3 ambassadeurs.

Heb je nog specifieke vragen of opmerkingen mail ons dan gerust via info@youthforclimateadaptation.org.