Skip to content Skip to footer

Regio projecten

Noord-Nederland ontwikkelt zich als een klimaatadaptieve regio. Dit betekent dat er onder andere innovatieve klimaatadaptieve livings labs ontstaan. Dit zijn innovaties die in de ‘echte’ wereld getest en verbeterd kunnen worden.

In Noord-Nederland werken overheden, wetenschap, onderwijs, maatschappelijke instellingen en bedrijfsleven al intensief samen aan klimaatadaptatie. Van belang is dat we de kwaliteit van onze leefomgeving zo hoog mogelijk houden. De rijkheid aan kennis en expertise op het gebied van klimaatadaptatie is groot in Noord – Nederland.

Dit is mede dankzij de gevestigde onderzoeksinstellingen, zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Daarnaast zijn er veel kennisnetwerken actief rondom dit thema en staat Groningen bekend om haar grote hoeveelheid innovatieve bedrijven en start ups.

De oplossingen die we in Noord-Nederland ontwikkelen zijn niet alleen voor onszelf. We kijken ook naar de vertaling van de oplossingen naar andere delen van de wereld. Het belang van het delen van kennis, expertise en uitvoering is groot. Zo kunnen wij een belangrijke rol spelen voor deltaregio’s, gebieden beneden de zeespiegel en landbouwregio’s.

Het belang van het delen van kennis, expertise en uitvoering is groot om een belangrijke rol spelen.

INSPIRERENDE KLIMAATADAPTIEVE
PROJECTEN IN NOORD-NEDERLAND

Dubbele Dijk

Om het land te beschermen tegen het water moet de zeedijk tussen de Eemshaven en Delfzijl de komende jaren verstevigd worden. De provincie Groningen heeft samen met het waterschap Noorderzijlvest een nieuw soort dijk ontwikkeld: de dubbele dijk. Deze bestaat uit een hogere dijk aan de waterkant en een lagere dijk landinwaarts. In het tussenliggende gebied is ruimte voor zilte landbouw en aquacultuur, zoals het kweken van schaal- en schelpdieren. Meer informatie.

De Onlanden

De aanleg van het grootschalige waterbergingsgebied De Onlanden in Noord-Drenthe combineert klimaatadaptatie met natuur, recreatie en beleving. Bij extreme wateroverlast beschermt het gebied het zuiden van de stad Groningen tegen overstroming. De waterhuishouding van het gebied beweegt mee met de seizoenen en zorgt voor rijke, gevarieerde natuur, onder het credo ‘Natte natuur voor droge voeten’. Meer informatie.

Meer weten?

Benieuwd welke klimaatadaptieve oplossingen én living labs er nog meer zijn in Noord-Nederland?

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van al het nieuws en de ontwikkelingen rondom klimaatadaptatie in Groningen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!