Logo Klimaatadaptatie Groningen

De Omgevingswet

Het implementeren van klimaatadaptatie is één van de grote maatschappelijke opgaven van dit moment waarvoor regionale overheden een belangrijke taak hebben. De instrumenten van de Omgevingswet (ingaande 1 januari 2022) bieden overheden hulp bij het vormgeven van klimaatadaptief beleid en de daarbij horende maatregelen. Het is belangrijk je nu al goed voor te bereiden op deze wet, omdat het bijna alle spelers en betrokkenen bij een omgevingsverandering-/aanpassing aangaat.

De Omgevingswet is bedacht vanuit het idee de vele losse wet- en regelgeving over de fysieke leefomgeving te bundelen in één nieuwe alomvattende wet. Veel van onze dagelijkse activiteiten vinden plaats in deze fysieke leefomgeving. Denk aan onderwerpen als geluidsniveau, bouwen en natuurbeheer, maar bijvoorbeeld ook beleid en omgevingsvisies over klimaatadaptie zullen straks onderdeel uitmaken van de Omgevingswet.

Samenwerkingen tussen overheden, bedrijven en burgers zijn vereist

Belangrijke onderwerpen die een relatie hebben met klimaatadaptatie zijn onder andere wateroverlast, hoogwaterbescherming, droogte en hittestress. Samenwerkingen tussen de (regionale) overheden, bedrijven en burgers zijn daarom vereist. Hoe de verschillende casussen binnen de Omgevingswet gerelateerd aan deze thema’s kunnen worden aangepakt, staat beschreven op deze website. Hierop kunnen overheden aan de hand van de handvaten van de Omgevingswet beleid ontwikkelen ten behoeve van klimaatadaptatie. Daarnaast vind je links naar relevante portalen over ruimtelijke adaptatie, onderzoeksprogramma’s over klimaatadaptatie en de laatste cijfers over klimaatverandering.

Bron: Website Aan de slag met de Omgevingswet