Logo Klimaatadaptatie Groningen

Aan de slag

Klimaatverandering gaat iedereen aan. De veranderingen hebben effect op ieders leefomgeving. Dit betekent dat ook íedereen een bijdrage kan leveren om eigen leefomgeving klimaatbestendig te maken en houden.

De maatregelen zijn vaak eenvoudig, door kleine aanpassingen rondom eigen huis en tuin. Grofweg geldt: hoe meer groen en hoe minder tegels, des te klimaatbestendiger. Aanpakken én aanpassen dus. Start eenvoudig door de eerste tegel uit je tuin te halen!

Foto via Stichting Steenbreek, fotograaf Sjon.nl

Vang regenwater op

Regenwater opvangen kan onder andere door middel van een regenton. Opgevangen regenwater kan je vervolgens gebruiken voor de besproeiing van je tuin en daarnaast bespaar je ook nog op je waterrekening. Tip: gebruik het regenwater ook voor je kamerplanten, er zit minder kalk in en is daarom gezonder.

Vergroen je straat: van tegelwippen tot geveltuin!

Wil je jouw straat of wijk groener maken? Denk dan eens aan een geveltuin of het adopteren van een Boomtuin. Of vervang de tegels in je tuin door groen! Dat zorgt ervoor dat het regenwater in de bodem kan wegzakken en het grondwater kan aanvullen. Daarnaast houdt al dat groen je tuin koeler op hete zomerse dagen.

Meer informatie >

Begin je eigen moestuin. Ook op je balkon.

Weet wat je eet! Met een eigen moestuin breng je dit eenvoudig tot uitvoering en je creëert je eigen stukje natuur. Daarnaast houdt een moestuin water vast en draagt zo bij aan een meer natuurlijke waterkringloop.

Trek dieren naar je tuin

Geef dieren een plekje in jouw omgeving. Zo kan je een vlindervoederplek maken, een voederhuisje ophangen voor eekhoorns, of een insectenhotel openen. Insecten vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans.

Kies voor een groen dak

Van je huis, schuur of garage; groene daken hebben veel positieve effecten. Ze bufferen regenwater, houden het eronder liggende vertrek koel, zorgen voor meer biodiversiteit in de stad, binden fijnstof en zien er bovendien mooi uit. Foto via Stichting Steenbreek, fotograaf Sjon.nl

Meer weten?

Naast bovenstaande tips, zijn er nog véél meer mogelijkheden. Gemeenten hebben ook verschillende regelingen die klimaatadaptieve oplossingen stimuleren. Benieuwd geworden naar andere acties voor thuis of die vanuit de gemeente worden gestimuleerd? Neem hier een kijkje:

Duurzaam Groningen
Klimaat & Groen in Groningen
Groene bewonersinitiatieven Provincie Groningen
Week van de Groene Tuin
Operatie Steenbreek
Huisje boompje beter
NK Tegelwippen
Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie

Foto bovenaan: via Stichting Steenbreek, fotograaf Sjon.nl