Logo Klimaatadaptatie Groningen

Groen(er) in Groningen

Groen maakt gelukkig! Woon je in Groningen en wil je ook bijdragen aan meer groen in jouw straat of wijk? Omdat dat gezond, gezellig en goed voor het milieu is? Leg dan zelf een geveltuin aan of adopteer een boomtuin (de grond rond een boom). En helemaal leuk; samen met je buren!

Geveltuinen en boomtuinen rond bomen zijn goed voor het klimaat en biodiversiteit in de stad. Én ze zijn een mooie toevoeging aan de leefomgeving. Kortom: een aanwinst voor Groningen. De gemeente Groningen biedt diverse tips en mogelijkheden om te vergroenen. Van het adopteren van een boomtuin en het zelf aanleggen van een geveltuin tot het aanvragen van een buurtmoestuin.

Hoe het werkt

Duurzaam Groningen

Geveltuin
Naast het opfleuren van de straat zorgt gevelgroen op hete zomermaanden voor schaduw en dus verkoeling! De planten zijn tevens goed voor insecten en vogels én nemen water op en helpen zo wateroverlast te voorkomen. Maar wat is een geveltuin nu precies? Een geveltuin is een smal strookje grond voor de gevel van je huis van maximaal 45 centimeter diep. Aanleg van een geveltuin is alleen mogelijk als er voldoende loopruimte overblijft op de stoep. En de eigenaar, verhuurder of huurder van de gevel moet het natuurlijk goed vinden.

In de meeste gebieden binnen de gemeente Groningen kun je zelf een geveltuin aanleggen. Echter, in enkele gebieden moet je eerst contact opnemen met de gemeente en wordt er samen bekeken welke vergroening mogelijk is en op welke manier.

Heb je interesse om een geveltuin aan te leggen? Bekijk dan de gebieden waarin je zelf een geveltuin kunt aanleggen, de voorwaarden én een handig stappenplan op de website van de gemeente Groningen.

Boomtuin
De ruimte rond bomen in de straten is vaak niet verhard. Dit noemen we boomspiegels. Als een boomspiegel niet beplant is, kun je er een boomtuin van maken. De gemeente helpt je daar graag bij. Aan deze werkzaamheden zijn geen kosten verbonden. Je hoeft alleen zelf planten aan te brengen en te onderhouden. Gemakkelijker kan niet toch?

Een goede voorbereiding is wel belangrijk, want de groeiomstandigheden in een boomtuin zijn niet ideaal. De gemeente onderzoekt eerst of een boomtuin mogelijk is. Als blijkt dat het kan, legt de gemeente de boomtuin aan. Ook krijg je advies voor de beplanting in de boomtuin.

Wil je meer weten over de boomtuin? Bezoek de website van de gemeente Groningen!

Op zoek naar tips? Kijk dan ook even op de website Duurzaam Groningen.

Wil je meer weten het klimaat en groen in Groningen?