Logo Klimaatadaptatie Groningen

Groene straat

Woon je in de gemeente Groningen en wil je bijdragen aan een groene straat? Vraag dan een geveltuin aan of adopteer een boomtuin (de grond rond een boom). Bijvoorbeeld samen met je buren!

Geveltuinen en boomtuinen rond bomen zijn goed voor het klimaat in de stad. En ze zijn een mooie toevoeging aan de leefomgeving. Kortom: geveltuinen en boomtuinen zijn een aanwinst voor elke gemeente.

Hoe het werkt

Geveltuin
Een geveltuin is een smal strookje grond voor de gevel van je huis. Aanleg van een geveltuin is alleen mogelijk als er voldoende loopruimte overblijft op de stoep. Ook moet de eigenaar, verhuurder of huurder van de gevel het goed vinden.

De gemeente Groningen legt de geveltuin aan. Hiervoor wordt eerst een strook tegels voor uw huis weggehaald. Daarna wordt het zand verwijderd en het gat gevuld met goede tuinaarde. Rond het tuintje komt een stenen opsluitband. Een geveltuin is maximaal 45 centimeter diep.

Boomtuin
De ruimte rond bomen in de straten is vaak niet verhard. Dit noemen we boomspiegels. Als een boomspiegel niet beplant is, kun je er een boomtuin van maken. De gemeente helpt daarbij.

De groeiomstandigheden in een boomtuin zijn niet ideaal. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. De gemeente onderzoekt eerst of een boomtuin mogelijk is. Als blijkt dat het kan, legt de gemeente de boomtuin aan. Ook krijg je advies voor de beplanting in de boomtuin.

Kosten
Aan deze werkzaamheden zijn geen kosten verbonden. Je hoeft alleen zelf planten aan te brengen en te onderhouden. Gemakkelijker kan niet toch?

Meer weten of aanmelden? Bezoek de website van de Gemeente Groningen!

Bron: website Gemeente Groningen