Logo Klimaatadaptatie Groningen

BLOK 2: 14.55 - 15.40 UUR 

De plenaire gesprekken en de transformatie tunnel kunnen je volgen in onze livestream in de online portel (zie voorpagina klimaatadaptatiegroningen.nl). Je krijgt dan per mail de Zoomlink/ wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot de workshop.

1. Els Struiving, Wijkbureau Paddepoel - Groendoen in je eigen wijk

Men leert: Aan de hand van onze ervaringen in Paddepoel (met filmpje), draaiboek + quiz voor deelnemers komen we tot een bundeling van aanbevelingen voor bewoners die aan de slag willen met klimaatadaptatie in eigen wijk

Men heeft thuis nodig: Niets
Men moet voorbereiden: Niets

Beschrijving
Groene Burendag, Bollenplantactie, 100 bomen-uitdeelactie & groendakcampagne. Wat kun je doen aan klimaatadaptatie in je eigen wijk? En hoe krijg je wijkgenoten enthousiast? In de wijk Paddepoel organiseren we het lokaal, als bewoners verenigd in Wijkbureau Paddepoel. In de workshop delen we onze tips & mislukkingen!

Met een volledig betegeld (en overdekt) winkelcentrum, veel hoogbouw en versteende voor- en achtertuinen is er in jaren ’60 wijk Paddepoel heel wat te winnen als het om klimaatadaptatie gaat… Gelukkig kent Paddepoel ook heel wat mensen met een groen hart. Samen met hen organiseren wij, vijf bewoners verenigd in buurtcollectief Wijkbureau Paddepoel, acties voor meer groen en klimaatadaptatie in Paddepoel.

In de workshop Groendoen in Paddepoel delen we de ervaringen die wij hebben opgedaan met onze groenacties (Groene Burendag, bloembollenpootactie, adoptiekerstboom), de samenwerking met de Hanzehogeschool (Klimaatcafés) en de acties voor de komende maanden: 100-bomen-uitdeelactie, groendakcampagne en duurzame doemarkt ism schooltuintjes. Ook hebben we een filmpje over klimaatadaptatie in Paddepoel & een draaiboek voor groene acties paraat.

Maar we zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar jullie ervaringen. Wat werkt goed en wat moet je vooral niet doen? Wat zijn de verschillen in soorten acties en soorten wijken? Samen met jullie hopen we antwoord te vinden op de vraag: Wat kun je doen aan klimaatadaptatie in je eigen wijk? Hoe krijg je wijkgenoten enthousiast?

Daarom is er ook een quiz waarin we alle deelnemers vragen hun grootste successen en mislukkingen te omschrijven.

Resultaat: Een bundeling van do’s en don'ts voor alle Groningers die aan de slag willen met klimaatadaptatie in eigen wijk.

Socials: www.wijkbureaupaddepoel.nl  en https://www.facebook.com/WijkbureauPaddepoel 

Aanpak Paddepoel

2. Evelien Bernabela, Bernabela Design - Klimaatactivisme & inclusie

Men leert: Leer naar anderen luisteren en vind samen oplossingen voor het klimaatprobleem.  
Men heeft thuis nodig: Papier en stiften
Men moet voorbereiden: Niets

Beschrijving
Klimaatactivisme is vaak niet inclusief genoeg. Bij veel organisaties doet een bepaalde groep mee bijvoorbeeld alleen 25-45 jarigen die hoger opgeleid zijn. In deze workshop gaan we samen het gesprek aan. Eerst een kort voorstelrondje daarna worden er ervaringen uitgewisseld en oplossingen aangedragen. We gaan in groepjes uit een. Er wordt gewerkt met een stopwatch iedereen krijgt evenveel tijd om te vertellen wat zijn of haar ervaring is en niemand valt elkaar in de reden. Alle bijdragen zijn even waardevol. Na in groepen uit een te gaan komen ze weer samen en delen we de oplossingen en sluiten we gezamenlijk af. Met deze workshop hopen we dat er goede oplossingen aangedragen worden om klimaatactivisme meer inclusief te maken. We hopen op een diverse groep met mensen van allerlei afkomst. Dus ken je mensen die nu het gevoel hebben dat ze niet genoeg mee doen? Nodig ze uit voor deze workshop? Klimaatadaptatie gaat iedereen aan! 

Socials: https://www.facebook.com/bernabeladesign1 https://www.linkedin.com/company/bernabela-design 

www.bernabela-design.nl 

www.thegreenshift.nl

3. Joep Postma & Emil Bosloper: Klimaatgesprekken - Praat over het Klimaat en lead by example

Men leert: Ze leren zichzelf en anderen beter begrijpen middels klimaatpsyschologie, staan stil bij benodigheden om tot actie te komen en reflecteren waar een constructief klimaatgesprek uit bestaat.

Men heeft thuis nodig: Niets.
Men moet voorbereiden: Niets

Beschrijving
Je wilt graag je impact vergroten, maar hoe? In deze workshop staan we stil bij zowel onze beweegredenen, interne afweermechanismen en klimaatspagaten als die van anderen, zoomen we in op de randvoorwaarden voor actie (voetafdruk) en gaan we met elkaar in gesprek (handafdruk).

Vaak wil je wel, en daarom ben je hier waarschijnlijk, maar zijn er toch bepaalde psychologische mechanismen waardoor actie uitblijft. “Welk verschil maak ik nou als individu”, “Ik doe al aardig wat” of “anderen doen het ook niet”. Wat gebeurd hier nou en hoe gaan we hiermee om. 

En wat is er, naast het omgaan met interne weerstand, nog meer nodig om tot actie te komen? Heb je bijvoorbeeld een helder doel, is het leuk om te doen en is er voldoende uitdaging? Door geregeld te reflecteren op je eigen context en onderliggende gevoelens en gedachten, ontstaat er ruimte voor vooruitgang en snap je jezelf en je omgeving beter. 

Tot slot combineren we deze we deze twee thema’s en gaan we met elkaar in gesprek om te onderzoeken waar een goed gesprek uit bestaat. 

Ons doel is om je met een dosis nieuwe inzichten en verhalen van anderen je pad te laten vervolgen. En onthoudt: wees lief voor jezelf, lach en zie dingen ontstaan.  

Zoals de quote op de muur van mijn lokale Martial Arts sportschool Bao Trieu luidt: “Wees niet bevreesd langzaam vooruit te komen, maar wel om stil te blijven staan”. 

Stichting Klimaatgesprekken maakt klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend. Dit doen we middels inspiratiesessies en workshopreeksen door het hele land. Ben je na deze amuse nieuwsgierig geworden? Ga naar www.klimaatgesprekken.nl en wie weet start er binnenkort wel een workshopreeks bij jou in de buurt! 

Joep Postma van Clive Consultancy en Emil Bosloper geven de workshop.

Socials: www.klimaatgesprekken.nl 

https://www.linkedin.com/in/joeppostma/ 

https://www.linkedin.com/in/emil-bosloper-65401b1/

4. Anna Janse, de Smaken van Anna - Van graan naar beter

Let op: om mee te kunnen doen moet je een Grokaalbox bestellen, dat kan hier! Deze box is gratis! Vergeet niet om ook je ticket via Eventbrite te boeken (zo versturen we je de link voor de workshop).

Men leert: Kooktips die mensen kunnen toepassen in dagelijks leven. Bewust maken van kleine aanpassingen in eten en koken die zorgen voor positief effect op het klimaat.
Men heeft thuis nodig: De ingrediënten via de Grokaalbox
Men moet voorbereiden: Niets


Beschrijving
In de workshop gaan we een vegetarische graanrisotto maken. Ik laat zien hoe je met de oude graansoort emmer en andere lokale producten een lekkere en voedzame maaltijd bereidt. Er kan thuis mee gekookt worden. Aansluitend is er een Q&A over vegetarisch/vegan/lokaal koken.  

Anna laat in deze workshop zien dat lokaal en vegetarisch koken niet ingewikkeld is. Smaken van Anna is gespecialiseerd in vegetarisch koken. Anna heeft een cateringbedrijf en ontwikkeld iedere week recepten voor de lokale en biologische maaltijdbox van IkbenNoord.nl. Tijdens deze workshop gaan we vegetarisch koken met lokale producten. Boer Gert Noordhoff van De Graanrepubliek heeft emmer mee genomen en Anna gaat met deze graansoort een vegetarische risotto maken. Koken met graan en andere oer Hollandse producten is lekker, leuk en goed voor het klimaat. Zin om mee te koken? 

Socials: www.smakenvananna.nl  en  @smakenvananna - instagram  

5. Douwe van Groen Ondernemen Groningen - Repair Café, je liefdesrelatie met kleding 

Men leert: 

- Bewuster kleding kopen 
- Hoe ga je beter omgaat met je kleding
- Dat een gat in je kleding is niet het einde, maar het begin is

Men heeft thuis nodig: Niets
Met moet voorbereiden: Niets

Beschrijving
Kleding heeft een liefdesrelatie met jou! Maar heb jij ook een liefdesrelatie met je kleding? Tijdens de workshop ‘Je liefdesrelatie met kleding’ geef ik tips & tricks, zodat jij en je kledingstuk nog een tijd samen door het leven kunnen gaan, ook al zit het even tegen. 

Hoe zorg je ervoor dat de kleding die je al in je kast hebt liggen of nog gaat kopen langer meegaat? Tip 1: Gooi ze vooral niet weg, als je ze nog wel kunt dragen. Tijdens de workshop ‘Je liefdesrelatie met kleding’ geef ik tips & tricks, zodat jij en je kledingstuk nog een tijd samen door het leven kunnen gaan, ook al zit het even tegen.  Tijdens deze workshop krijg je de handvatten om een betere keus te maken bij de aankoop van je kleding en klinkt ‘repareereconomie’ niet meer als een duur woord, maar misschien wel als het nieuwe normaal.

Socials: www.douwekooistra.nl