Kunnen jullie jezelf even voorstellen? Wie ben je, wat doe je en wat is je rol bij Klimaatadaptatie Groningen?
Tamara: Mijn naam is Tamara Ekamper en ik werk nu bijna vijf jaar bij de Gemeente Groningen. Ik maak onderdeel uit van het Atelier Stadsbouwmeester van de Gemeente Groningen. Mijn rol hierin is het bevorderen en integreren van duurzaamheid in onze projecten. Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de totstandkoming van het Global Center on Adaptation (GCA). In september 2018 heeft Ban Ki-moon officieel het GCA in Groningen geopend. Een belangrijk symbolisch moment.
Machiel: Ik ben Machiel Huizenga, getrouwd met Sandra en trotse vader van twee dochters. Ik werk vanuit mijn eigen bedrijf, Goedwijs Projectmanagement, en doe sinds medio 2016 regelmatig opdrachten voor de Gemeente Groningen. Zo heb ik al diverse projecten mogen leiden en mag ik nu de Klimaatadaptatieweek coördineren. Klimaatadaptatie was voor mij een vrij nieuw onderwerp, maar ik ben nieuwsgierig en wil altijd van alles iets af weten.
Wat was de voornaamste reden om het projectleiderschap van Klimaatadaptatie Groningen aan te gaan? Wat dreef je daarin?
Tamara: Wat mij opvalt is dat we een aantal prachtige innovaties en initiatieven in de stad en ommelanden hebben als het gaat om klimaatadaptatie. Denk bijvoorbeeld aan projecten als de Onlanden of de Dubbele Dijk. Samen met onze bewoners werken we al heel lang aan klimaatadaptieve oplossingen. Toch staan we in Groningen niet bekend als koploper. Dat is onterecht als je kijkt waar we allemaal mee bezig zijn. Het is nu tijd om dit de rest van de wereld te laten zien.
Machiel: Voor mij zijn de drijfveren net even anders. Klimaatadaptatie was een nog nieuw en onbekend onderwerp voor mij. Het leek mij super leuk om mij hierin vast te bijten en nieuwe werelden te leren kennen. Een ander interessant aspect vind ik de internationale context, waarin de mogelijkheid bestaat om samen te werken met jonge getalenteerde mensen. Het is een behoorlijk complex project, zowel op bestuurlijk als op operationeel niveau. Ik vind het mooi om samen met anderen naar oplossingen te zoeken en het samen neer te zetten.
Waarom is klimaatadaptatie zo belangrijk voor Groningen en haar inwoners?
Tamara: Klimaatadaptatie is niet alleen voor Groningers, maar voor iedereen heel erg belangrijk. We merken allemaal dat het klimaat verandert. Kijk alleen al naar de afgelopen zomers. Kwetsbaren, zoals mensen met luchtwegaandoeningen, ouderen en kinderen, hebben te maken met klachten bij hittegolven. Flinke regenbuien komen steeds vaker voor, waardoor straten en huizen onder water lopen. Het is misschien nog niet zo tastbaar, maar wel heel relevant om ons nu al voor te bereiden. Door bewustzijn te creëren kun je met kleine maatregelen al veel bereiken. Die maatregelen bieden niet alleen een oplossing voor klimaatadaptatie, maar voor zoveel meer maatschappelijke vraagstukken zoals gezondheid en herstel van de biodiversiteit.
Machiel: We krijgen allemaal met klimaatverandering te maken. We zien en ervaren het. Als samenleving moeten we hiermee om leren te gaan. Wat we in de Klimaatadaptatieweek doen, is mensen bewust maken van de noodzaak van klimaatadaptatie en aanzetten tot concrete actie. Klimaatadaptatie en klimaatmitigatie zie ik als twee zijden van dezelfde medaille. Als iedereen daarin zijn verantwoordelijkheid neemt, zijn we met elkaar al een hele mooie stap verder.
In hoeverre voel je je buiten je werk verbonden met klimaatadaptatie?
Tamara: Ik woon in een dorp, dus heb het geluk van een groene tuin (met regenton). Twee jaar geleden heb ik op de basisschool van mijn kinderen in een commissie gezeten dat zich bezighield met de herinrichting van het schoolplein. Ik heb toen meegedacht over klimaatadaptieve oplossingen. Denk aan meer bomen planten, meer natuurlijke koeling en water vasthouden. Ik hoop dat ze hier snel mee aan de slag gaan.
Machiel: Ik zie mijzelf als een maatschappelijk betrokken persoon. Dat ben ik vanuit de overtuiging dat ik vind dat ieder mens zelf iets van zijn leven moet maken. Daarnaast hebben we ook een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Denk aan het bestrijden van onrecht, armoede en vluchtelingen. Ik ben twee keer op het Griekse eiland Lesbos geweest om te werken in vluchtelingenopvang. Dan spreek je mensen uit Afrika die je vertellen dat ze drie keer een snikhete zomer hebben gehad, misoogsten en nu niets meer kunnen verbouwen. Voor die mensen zijn wij mede verantwoordelijk. Dit heeft een directe relatie met klimaatverandering en de noodzaak van klimaatadaptatie.
Hoe ziet jullie onderlinge samenwerking er precies uit en welke werkzaamheden verricht je?
Machiel: Tamara is denk ik meer van de inhoud dan ik, hoewel ik vanuit mijn brede nieuwsgierigheid ook geïnteresseerd ben. Ik richt mij vooral op de projectmanagement factoren. Ik zie het als mijn taak ervoor te zorgen dat mensen goed in hun vel zitten en de projectteamleden onderling goed kunnen samenwerken. Daarnaast behoort tot mijn functie de verantwoording richting onze directie en stuurgroep.
Tamara: Machiel is wat directer, soms is dat heel handig. Soms is juist de wat meer voorzichtige nuance nodig. De ene keer werkt de directe benadering beter, de andere keer de meer subtielere manier. Daarom voelen en vullen we elkaar goed aan. Ons projectteam bestaat in totaal uit zo’n 20 mensen. Het is een diverse mix van zelfstandigen en ambtenaren. Door Covid-19 liep veel net even anders, maar ondanks die lastige omstandigheden is de energie in het team altijd voelbaar gebleven.
Wat vind je tot nog toe de grootste verdienste of waar bent je het meest trots op van Klimaatadaptatie Groningen?
Machiel: Ik ben super trots op ons diverse projectteam dat onder moeilijke omstandigheden een prachtig programma in elkaar zet. Op 30 november hebben we de bevestiging gekregen dat klimaatadaptatie de komende jaren op de agenda blijft en we actiegericht zullen blijven werken. Daarnaast zal er een innovatiemakelaar worden aangesteld, die meer verbindingen tussen de kennisinstellingen, het GCA en het bedrijfsleven zal leggen.
Tamara: We hebben nu al veel mensen enthousiast gekregen voor klimaatadaptatie, jong en oud. Dat is een verdienste. Ik ben ook trots op de namen die we in de week hebben. Er zitten vier Nobelprijswinnaars bij! We kunnen echt een veelzijdig programma presenteren in januari.
Naar welk evenement van de Klimaatadaptatieweek kijk je het meeste uit en waarom?
Tamara: Ik ben als projectleider verantwoordelijk voor de Ontwerpmanifestatie, die op dinsdag 19 januari zal worden geopend. Dus daar kijk ik persoonlijk ook wel het meeste naar uit.
Machiel: Vanuit mijn positie zie ik alle projectteams keihard werken om een mooi resultaat neer te zetten. Alle resultaten in de week tellen voor mij mee. Vanuit mijn inhoudelijke nieuwsgierigheid zijn alle onderdelen interessant.
Tot slot, welke oproep zou je de lezers van de nieuwsbrief willen doen?
Machiel: Ga naar www.klimaatadaptatiegroningen.nl, kijk naar het programma en doe mee! Het programma is weliswaar online, dat kan saai klinken. Het is echter allesbehalve dat. We maken een online festivalomgeving. Volwaardig, attractief, interactief én voor jong en oud. Het programma is zó breed dat iedereen iets zou moeten kunnen vinden binnen zijn of haar interessegebied. Kijk daarnaast eens in je eigen straat en buurt. Wat kan daar gedaan worden, steek je handen uit de mouwen, pak je verantwoordelijkheid.
Tamara: Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat het niet stopt na de week in januari. Dus ik zou een oproep willen doen aan mensen met bijzondere en creatieve ideeën. Verbind je aan ons, zodat we samen met elkaar Groningen kunnen uitlichten tot klimaatadaptatieregio.