Kunstwerk de Grunneger Woaterkop
Het klimaatadaptieve kunstwerk is in de maak! Kunstenaar Ditmar van Dam is druk bezig met het bouwproces van de Grunneger Woaterkop Gezina-Christina.
Het kunstwerk heeft de look-and-feel van een koe. Het condensatie-system is getest en de constructie bestaat uit een groot frame, grote houten poten/benen met spieren (spanbanden) en de huid/vorm van de koe is aangekleed met wilgentakken en jute. Inmiddels is de Grunneger Woaterkop verplaatst van de werkplaats in Uithuizermeeden naar het Suikerunie terrein in Groningen. Daar wordt ze opgebouwd en bekleed met mos!
De bedoeling is dat de Woaterkop via een kleine sub-kringloop vochtige lucht uit bomen en planten opvangt en direct laat condenseren tot water. Normaal gesproken verdampt en verdwijnt het regenwater dat deze gewassen uit de grond opzuigen als wolken. Zo kunnen in de toekomst bomen met diepe wortels tijdens droogte voorzien in de bewatering van vegetatie met oppervlakkige wortels, en mislukte groenteoogsten voorkomen worden.
Het klimaatadaptieve kunstwerk is gemaakt in samenwerking met House of Design en wordt tijdens de Klimaatadaptatieweek Groningen, 19 t/m 25 januari 2021, getoond op de Grote Markt om bewustwording te stimuleren. Daarnaast moet het kunstwerk mensen inspireren om klimaatbewuster te worden en aanzetten tot actie!
Bekijk hier alvast wat previews van het bouwproces.
Gezina-Christina heeft ranke benen, met botten van boomstammen en spieren van spanbanden. Deze spieren zorgen ervoor dat ze op haar voorpoten kan staan. Met haar voeten, gemaakt van oude velgen, kan ze stabiel op elke ondergrond staan.
De natuurlijke huid van Gezina-Christina is opgebouwd uit een laag wilgentakken met jute koffiezakken. De huid zal begroeid worden met mos, dat haar beschermt tegen hitte in de zomer. Doordat het vocht in het mos verdampt, koelt ze af. In de winter zorgt het mos er juist voor dat de warmte niet kan ontsnappen.
Hoe maakt Gezina-Christina nu uit planten en lucht water? Haar hoofd is een kas, waarin plantjes staan. De plant verdampt vocht om af te koelen, zo ontstaat warme vochtige lucht. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme. Door nu deze lucht uit haar hoofd langs een koud oppervlak te blazen, zal de lucht afkoelen en condenseren (denk aan het beslaan van je badkamer spiegel, de spiegel is nog koud, terwijl de lucht veel warme waterdamp bevat).
Omdat er in de winter minder zon is, is er een speciaal zitje gemaakt waar lucht doorheen stroomt die opwarmt door je eigen lichaamstemperatuur, zie afbeelding.
Helaas blijkt in de praktijk dat dit systeem te langzaam werkt. Gelukkig hebben we iets anders bedacht, wil je weten wat? Kom dan naar de Woaterkop en we leggen het je graag uit.
Inmiddels is de Grunneger Woaterkop verplaatst van de werkplaats in Uithuizermeeden naar het Suikerunie terrein in Groningen. Kom snel eens kijken!