Logo Klimaatadaptatie Groningen

Vergroen heel Groningen

Klimaatadaptatie Groningen organiseert in de maanden november, december & januari 2021 de actie: Vergroen Heel Groningen! Groningen heeft meer groen nodig en wij komen het brengen in alle 12 Groningse gemeenten. Het leukste komt nog: IEDEREEN kan kans maken op vergroening in zijn/haar eigen omgeving!

Om het eerlijk te houden organiseren we een loterij voor elke Groningse gemeente. Zo kan iedereen die in de provincie Groningen woont of onderneemt kans maken op super mooie vergroenings.

Ben jij de gelukkige die één van onderstaande vergroeningsmaatregelen heeft gewonnen? Dan komen we bij jou langs om het corona-proof te brengen en in sommige gevallen zelfs te planten!

Waarom?

We komen letterlijk het groen brengen, om mensen meer bewust te maken van alle mogelijkheden die er in je eigen omgeving zijn om je aan te passen aan het veranderende klimaat. Dit laatste noemen we klimaatadaptatie. Aanpassen is nodig, omdat gevolgen als wateroverlast, hitte en droogte merkbare invloed hebben op onze omgeving. Credits illustratie Rueben Millenaar.

Kans maken op gratis groen in jouw eigen gemeente..

.. als inwoner
- 1x Boomspiegeltuin: wij bezorgen + aanleggen
- 1x Regenton: wij bezorgen + zelf aansluiten
- 10x Bloembollenpakket: wij bezorgen + zelf poten
- 1x Borderpakket: wij bezorgen + zelf planten
- 1x Groendak: wij leggen aan (max 30m2) >> let op: deze wordt 1 keer verloot in de hele provincie

.. als lokale ondernemer
- 1x Geveltuin: wij bezorgen + aanleggen
- 1x Klimaatboom: wij bezorgen + poten >> type boom wordt bepaald als locatie bekend is. Let op: je moet zelf eigenaar zijn of zeggenschap hebben over de plek. Belangrijkste voorwaarde: het moet een zichtbare openbare plek zijn.

.. als school
- 1x Zaadbommenpakket: wij bezorgen + zelf maken & planten
- 1x Tuiny Forest: wij bezorgen + zelf aanleggen

.. als zorginstelling
- 1x drie Zorgbomen: wij bezorgen + poten >> type boom wordt bepaald wanneer locatie bekend is

LET OP! De deadline voor aanmelden is ondertussen verstreken! De winnaars en verliezers krijgen zo snel mogelijk van ons te horen.

BOOMSPIEGELTUIN

Dit is een kleine (wortel)ruimte rondom een boom, waarin planten en bollen zijn geplant. Een boomspiegel verlevendigt het straatbeeld, geeft meer kleur en is goed voor de biodiversiteit. Het Vergroen-team gaat een klein laagje tuingrond/compost toevoegen en wat kleine planten en bloembollen planten en klaar is het. Afgeleverd inclusief planteninformatie & verzorgtips, want: zelf water geven en onderhouden.

Afgeleverd en aangelegd.

REGENTON

Er zijn veel soorten en maten regentonnen. Regenwater is het beste water voor jouw planten: het is schoon, gratis en verdwijnt niet nutteloos in het riool. Het Vergroen-team geeft een ton van 100 liter weg, plus een vulautomaat, waarmee je ‘m aan de regenpijp kan bevestigen. Bij vorst wel het water eruit laten lopen en de vulautomaat omzetten (instructie is inclusief).

Afgeleverd en zelf aansluiten.

BIO-BLOEMBOLLENPAKKET

Het Vergroen-team brengt en zakje met biologische, natuurvriendelijke bloembollen die je nu kan poten, zodat ze in het voorjaar bloeien. Het allermooist is: haal je tuintegels eruit, stop daar de bloembollen in! Minder verstening, meer groen.

Afgeleverd en zelf planten.

BORDER PAKKET

Een pakket met diverse planten om zelf een border (strookje tuin) mee aan te leggen. In plaats van verharding of als aanvulling op je bestaande groene tuin. Een planten borderpakket neemt voor jou de zorg uit handen over welke vaste planten mooi bij elkaar passen. Dit alles inclusief planteninformatie & verzorgtips plus wat compost.

Afgeleverd en zelf planten.

GROENDAK

Een groendak is een dak waarop planten, grassen en/of kruiden groeien die goed tegen droogte kunnen. Ze zorgen voor verkoeling, houden regenwater langer vast, verhogen het rendement van zonnepanelen en zijn goed voor de natuur. Bovendien gaat je dakbedekking minstens 2x zo lang mee, want de zon kan je dak niet kan aantasten.

Een groendak-specialist legt er een aan op je garage- of schuurdak. Voorwaarden: * het dak is plat of een heel licht hellend * de dakbedekking is in goede staat * de grootte van het dak is 30 m2.

GEVELTUIN

Een geveltuin is een beplante strook van ongeveer 45 cm (= anderhalve stoeptegel) diep x plusminus 3 meter langs de gevel van je huis. Het Vergroen-team haalt de tegels en witzand eruit en stopt tuingrond en planten erin. De tegels worden hergebruikt als opstaande rand om het tuintje. Een geveltuin biedt meer verkoeling in de zomer en is goed voor de biodiversiteit. En zeg nou zelf: het ziet er meteen gezelliger uit! Geleverd met planteninformatie & verzorgtips, want: zelf water geven en onderhouden.

Afgeleverd en aangelegd.

ZAADBOMMENPAKKET

Door de ingrediënten van dit pakket te mengen, maak je je eigen zaadbommen –balletje met biologische bloemzaden- om aan de randen van je schoolplein te gooien of op een saaie plek in je dorp of stad. Je tovert gemakkelijk een kale, grauwe plek om tot een vrolijke bloemenzee. Instructie wordt meegeleverd.

Afgeleverd en in het voorjaar kunnen de bommen gemaakt én gegooid worden!

TUINY FOREST

In het voorjaar komt IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) bij jullie op school om een Tuiny Forest af te leveren: een mini-bosje van 6 vierkante meter, dus op tuinformaat. Het Tuiny Forest pakket bestaat uit een speciale mix van inheemse bomen, heesters en kruiden, een stap-voor-stap instructie en snoeikalender. Een Tuiny Forest helpt tegen hittestress en droogte en is daarnaast goed voor de bijtjes.

Afleveren, daarna zelf planten. Fotocredits: Energiepionier.nl

Meer zelf doen?

In samenwerking met