Logo Klimaatadaptatie Groningen

Lieve mensen van de aarde...

Op vrijdag 22 januari hield klimaatambassadeur Vera (19) een speech namens alle klimaatambassadeurs tijdens de 'Global Youth Call to Action'. We delen de speech graag met je.

Lieve mensen van deze aarde,

De afgelopen maanden hebben ik en een fantastische groep jonge enthousiastelingen uit Groningen, ons verdiept in klimaatadaptatie en beleidsmaking. Het resultaat is deze Regionale Actie Agenda. We hebben geleerd dat duurzame vooruitgang alleen tot stand komt als we de dialoog gaande houden voor degenen mét een stem, maar ook voor hen zónder een stem. We moeten ons realiseren dat we deze aarde delen en dat we deze plek alleen door middel van samenwerking leefbaar kunnen houden. Laten we nederig zijn tegenover de natuur, en laten we daarbij onthouden dat we niet in strijd zijn, maar in samenwerking.

We worden vaak gevraagd: “Wat draagt jullie stem nou eigenlijk bij?”. Daarop zou ik willen zeggen dat onze stem de toekomst is. En dat we ons kunnen voorbereiden op deze toekomst door zelf te ervaren hoe groot de uitdaging is oplossingen te vinden en problemen te voorkomen. Om deze reden moeten jongeren betrokken worden in de ontwikkeling, de toepassing en de evaluatie van het regionale en nationale klimaatbeleid. We moeten investeren in klimaat onderwijs om nieuwe generaties in staat te stellen, zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Door te leren, te verbinden en te doen, kunnen we actief en harmonieus deelnemen in onze omgeving.

Zoals we op deze conferentie zien, staan jongeren over de hele wereld op om krachten te bundelen. Laat ons leren door te doen, en laat ons doen via verbinding. Het is tijd om aan te pakken en aan te passen.

Vera samen met Patrick Verkooijen (GCA) wereld beroemd voetballer player Arjen Robben