Het conflict tussen groene en grijze ruimte
De binnenstad van Groningen krijgt de komende jaren een flinke impuls. Het wordt steeds drukker en er is meer ruimte nodig voor voetgangers en fietsers. Bovendien moet de binnenstad voor iedereen toegankelijk zijn.
Door gemotoriseerd vervoer steeds meer uit de binnenstad te weren, ontstaat er meer ruimte voor fietsers en wandelaars. Echter, daarmee zijn we er nog niet. We hebben namelijk ook meer ruimte nodig voor groen en wateropvang.
Bij een flinke regenbui stroomt het water over de gele steentjes richting de lagergelegen delen; de Diepenring. Dit levert een probleem op bij het gedempte deel van deze gracht: het Gedempte Zuiderdiep. Bij flinke buien kan het hier blank komen te staan. Bovendien is de binnenstad een hitte eiland in de zomer. De warmte blijft in de stad veel langer hangen en er is weinig verkoeling van bomen. Daardoor kan de temperatuur in de binnenstad wel 8 tot 10 graden oplopen ten opzichte van het buitengebied.
We hebben het Parijse bureau LIST gevraagd om met oplossingen te komen voor deze opgave. Zelf noemen ze dit: het conflict tussen groene en grijze ruimte. LIST werkt aan een klimaatbestendige visie voor de binnenstad en zoomt in op twee locaties: het watergebied Gedempte Zuiderdiep/Minervaplein en het hitte-eiland Hanzeplein.
LIST
LIST is een bureau voor architectuur, stedenbouw en strategie, gevestigd in Parijs. Het bureau onderzocht en ontwikkelde verschillende strategieën om succesvol te handelen in een steeds complexere stedelijke context en om serieuze veranderingen te realiseren. Met deze instelling ontwikkelden ze projecten gaande van strategisch niveau (Metropolitan Landscapes Brussels) tot projecten in de openbare ruimte (Sportpark in Genk) en van tijdelijke interventies (Havenmagneten in Aarhus) tot openbare gebouwen (Frans Masereel Art Center in Vlaanderen).