Wie ben je en wat is je functie?
Mijn naam is Sharon Postma en ik werk bij ROC Noorderpoort. Vanuit mijn rol bij Noorderpoort Duurzaam ben ik sinds januari betrokken bij de organisatie van Klimaatadaptatieweek in Groningen. Projecten waar ik mij mee bezighoud zijn de Open University on Climate Adaptation en Youth for Climate Adaptation (YfCA). Ik vind het namelijk onwijs belangrijk om het mbo een plekje te geven binnen de organisatie van Klimaatadaptatie Groningen en bij te dragen aan een inclusief jongerennetwerk. Sinds september ben ik projectleider van de Regionale Actie Agenda en de jonge klimaatambassadeurs in Groningen; erg leuk!
Met Youth for Climate Adaptation werken jullie aan een Global Action Agenda en een Regionale Actie Agenda, wat houden deze agenda’s in?
Het Global Center on Adaptation (GCA) werkt aan een zogenoemde Global Call to Action met inbreng van jongeren over de hele wereld voor internationale leiders en vertegenwoordigers. Jongeren laten weten hoe ze denken over klimaat en klimaatadaptatie en vooral welke acties nú maar ook in de toekomst nodig zijn. De Global Action Agenda wordt op 25 januari 2021 gepresenteerd en overhandigd tijdens de Climate Adaptation Summit (CAS), gehost vanuit Nederland.
Daarnaast willen wij graag in de hele provincie Groningen langdurige impact creëren. Hiervoor is het ambassadeursprogramma en de Regionale Actie Agenda bestemd. In de brede zin houdt dit in dat jongeren meedenken met het klimaatadaptatiebeleid in hun eigen regio. We hebben nu bijna 50 jonge klimaatambassadeurs. Zij gaan in gesprek met regionale beleidsmakers over klimaatadaptatie. De gemeenten zijn momenteel al druk bezig met dit thema, zo houden ze stresstesten en organiseren ze risicodialogen met stakeholders. Uiteindelijk moet dit leiden tot een Regionale Adaptatie Strategie (RAS).
Jongeren kunnen hierop aansluiten en meedoen. In de stad Groningen is de betrokkenheid onder jongeren al hoog. Vooral in de uithoeken van de provincie zijn we nog op zoek naar ambassadeurs. Klimaatadaptatie speelt immers overal en op deze manier kunnen jongeren meedenken en de koers van hun eigen toekomst bepalen.
Hoe en door wie wordt de Regionale Actie Agenda opgesteld?
Onze ambassadeurs gaan de inhoud van de Regionale Actie Agenda bepalen en daadwerkelijk visie en bijbehorende projecten op papier zetten. Ambassadeurs kunnen zich ook inzetten door kleine acties in de provincies te organiseren, zoals een wedstrijdje tegelwippen of een bomenplantactie. Om de agenda te schrijven, worden de jongeren begeleid door professionals. Zo worden er onder andere masterclasses en workshops door experts aangeboden en is ons kernteam er voor de begeleiding op welke manier dan ook.
Hoe kan je een klimaatambassadeur worden?
Allereerst mag je gewoon jezelf zijn, dat is het belangrijkste! Je dient wel tussen de 15 en 27 jaar oud te zijn, en is een beetje passie en interesse voor het onderwerp wel handig. Jongeren vanuit alle onderwijsrichtingen kunnen ambassadeur worden en elke ambassadeur mag zelf bepalen hoe hij of zij wil bijdragen. Als je vanuit je eigen kracht en motivatie iets doet, is het vaak veel leuker en creëer je meer impact. En wat er aan kennis of ervaring nog ontbreekt kun je aangeven, dan gaan we iets regelen! Zo kun je bijvoorbeeld het boegbeeld worden in de media, meedenken over de visie van Groningen en wat voor jouw toekomst belangrijk is, lokale acties in de provincie in gang zetten, op visite gaan bij scholen en mensen uit dorpen of het bedrijfsleven in beweging brengen. Genoeg rollen die je als ambassadeur kunt vervullen!
Wat wordt er van de jongeren die hieraan meewerken verwacht en wat levert het hen op?
Je kunt veel kennis op doen over onderwerpen als klimaatadaptatie, jongerenbeweging, lobby, leren presenteren en zakelijk schrijven. Het is erg waardevol dat je met gelijkgestemden in de provincie kennismaakt en ervaringen opdoet. Je hebt zelf de regie over je eigen leerproces. Misschien maak je wel nieuwe vrienden voor het leven.
Tijdens Youth for Climate Adaptation Conference op 22 januari 2021 wordt de Global Action Agenda gepresenteerd en virtueel overhandigd aan wereldleiders en vertegenwoordigers. Hoe bepalend zijn (regionale) jongeren en de Regionale Actie Agenda in de besluitvorming over klimaatadaptatie?
We werken nauw samen met het Global Center om de Global Action Agenda en Regionale Actie Agenda in dezelfde lijn te krijgen, omdat we gezamenlijk onze agenda’s presenteren op 22 januari. We hopen met het ambassadeursprogramma en de Regionale Actie Agenda hier in Groningen pioniers te worden door jongeren een stem geven bij het opstellen van klimaatadaptatiebeleid, want wij zijn immers het meest gebaat bij invloed op onze toekomst.
We maken de allereerste Regionale Actie Agenda ooit! Er wordt dus naar Groningen gekeken. Onze lessen en het verloop van dit proces delen we graag met Nederland en met de wereld, iedereen mag en kan van ons leren, want alleen samen komen we tot oplossingen.
Op 22 oktober hebben we een kick-off event voor de YfCA gehouden en zijn we een social media movement onder jongeren gestart. De jongeren krijgen hiermee van elkaar de oproep om aan te sluiten bij de klimaatadaptatiebeweging met de boodschap: I Act & Adapt. Will you? Meer informatie hierover vind je op de Instagram pagina: @youthforclimateadaptation.