Logo Klimaatadaptatie Groningen

De Regionale Actie Agenda Groningen is klaar! En nu Aanpakken...

De afgelopen maanden is er keihard gewerkt door de ruim 40 YfCA klimaatambassadeurs om de Regionale Actie Agenda Groningen te maken. En inmiddels staat deze op papier. Maar met op papier alleen komen we er niet. Tijd voor Aanpakken! En ja, met een hoofdletter. Want klimaatadaptatie is belangrijk.

De klimaatambassadeurs roepen lokale overheden op om per direct aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. In een Regionale Actie Agenda zetten de YfCA klimaatambassadeurs de urgentie van hun oproep uiteen en geven zij adviezen aan gemeenten, provincies en waterschappen. Daarmee is het Noorden de eerste regio met een actieagenda over klimaatadaptatie geschreven door de lokale jeugd.

Youth for Climate Adaptation Groningen (YfCA) wil via hun actieagenda de stem van jongeren laten horen en antwoord geven op de vraag: hoe kunnen we ons als maatschappij nú al aanpassen aan klimaatveranderingen zoals hitte en wateroverlast? “Dat kan dicht bij huis. Bijvoorbeeld door het planten van meer groen en het opvangen van regenwater. Maar er is veel meer mogelijk”, legt YfCA-ambassadeur Vera Santing (19) uit. “We willen de lokale overheden aansporen om hier meer prioriteit aan te geven.”

Aanpakken: de zeven adviezen

Hieronder zeven adviezen die aangepakt moeten worden:

Benieuwd naar het volledige rapport?

We kunnen ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar de inhoud achter deze zeven adviezen. Je kunt de PDF downloaden en alles lezen. Veel leesplezier! Aanpakken & Aanpassen: doe je mee?

DOWNLOAD HIER DE REGIONALE ACTIE AGENDA

Wat is de Regionale Actie Agenda?

De Regionale Actieagenda is een oproep tot actie onder jongeren en lokale overheden als het gaat klimaatadaptatie. En dan in ons geval specifiek over de regio Groningen.

Om ons te helpen met de Regionale Actie Agenda hebben we 48 jonge klimaatambassadeurs aan ons weten te binden. We hebben onze ambassadeurs verschillende masterclasses over klimaatadaptatie en hebben hen verschillende vaardigheden zoals lobbyen, presenteren en ook pitchen geleerd. Het einddoel is om onze ambassadeurs de nodige vaardigheden bij te brengen en hen het gevoel te geven dat ze in staat zijn om veranderingen in hun gemeente te bespreken en voor te stellen. Ze hebben een adaptatiestrategie en een inventarisatie van de plannen per gemeente gemaakt.

Think global, act local!

"Think global, act local" is onze slogan en leidraad om naar ons doel toe te werken, aangezien het probleem mondiaal is. Groningen is de eerste provincie die een Regionale Actie Agenda voor en door jongeren implementeert. Daarmee hopen we een voorbeeld te zijn voor andere provincies op nationaal niveau en wie weet zelfs wel naar naar andere landen en regio's op wereldschaal.

VRIJDAG 22 JANUARI OM 17.00 UUR PRESENTEREN WE HIER DE VOLLEDIGE REGIONALE ACTIE AGENDA

Gesprekken met de gemeenten

De gemeenten hebben gesprekken gevoerd met de jonge klimaatambassadeurs.

Neem een kijkje achter de schermen!

Video klimaatambassadeurs in gesprek met gemeente Oldambt

Om een impressie te krijgen wat er precies met de gemeenten is besproken hieronder een voorbeeldfilmpje van klimaatambassadeurs in gesprek met de gemeente Oldambt!

Video wat doet een klimaatambassadeur

Ben je nieuwsgierig wat een klimaatambassadeur allemaal doet en wat klimaatadaptatie is? Check onderstaande video en kom er alles over te weten.

Wil je ook iets betekenen voor klimaat, klimaatadaptatie en dus de YfCA? Mail dan naar Rob Appels, projectleider YfCA namens de provincie Groningen: R.Appels@provinciegroningen.nl

Jouw mening telt!

We vinden jouw mening over klimaatadaptatie belangrijk. Daarom hebben we een web-app ontwikkeld, zodat je mee kunt discussiëren over belangrijke stellingen. Meer informatie vind je hier >>>