Logo Klimaatadaptatie Groningen

De ‘bond van doorpakkers’ is geboren

Wat gaat er goed binnen klimaatadaptatie in Groningen en wat kan nog beter?

Afgelopen weekend tijdens Let’s Gro was er een interactieve bijeenkomst in het Stadslab Groningen. Een gezonde mix van mensen met verschillende achtergronden kwamen bij elkaar om het te hebben over klimaatadaptatie; Wat gaat er goed in de regio Groningen en wat kan nog beter? Initiatiefnemer van de bijeenkomst is Nanko Brattinga, de kennis- en innovatiemakelaar klimaatadaptatie in Groningen.

Joey Koning (Innovatiewerkplaats Klimaatadaptatie van de Hanzehogeschool) trapte het thema plenair af met de bovenstaande vraag en klimaatadaptieve voorbeelden in onze regio. Met deze vraag gingen ze actief aan de slag. Er kwamen niet alleen verschillende ideeën en vraagstukken op tafel, maar ook heerlijke zilte hapjes. Onder het genot van deze hapjes gingen mensen van o.a. overheid, kennisinstellingen en vooral het bedrijfsleven met elkaar in gesprek.

Ook werden nieuwe concepten gepresenteerd waaronder De Plantenbaksteen; een nieuw groene-gevel-concept voor de (ver)bouw van nu en de toekomst, van Jos Idema, Rik Okel en Jeroen Drewes. Een product dat bijdraagt aan vergroening, verkoeling, energiebesparing, waterretentie en schonere lucht in steden. Na de presentatie werden er waardevolle tips uitgewisseld en kwamen er mooie samenwerkingen tot stand; een aantal partijen gaan De Plantenbaksteen testen!

Deze dag vol kennisuitwisseling, nieuwe connecties en enthousiasme heeft iets duidelijk gemaakt; klimaatadaptatie werkt alleen als je het gezamenlijk aanpakt. Praktische bijeenkomsten smaken naar meer en de wens is uitgesproken om samen in een dergelijk gremium bij elkaar te komen om lokale uitdagingen aan te pakken. De ‘bond van doorpakkers’ is geboren.

Bedrijven en overige geïnteresseerden in deelname aan volgende bijeenkomsten kunnen contact opnemen met Nanko Brattinga (nanko@bbeng.nl).