Logo Klimaatadaptatie Groningen

Klimaatadaptatie op Suikerbrij-festival

Klimaatadaptatie op SUIKERBRIJ-festival

Op zaterdag 9 september opent het Suikerterrein haar deuren voor Groningen en omstreken tijdens het SUIKERBRIJ-festival! Het festival richt zich op de ‘klimaatadaptieve en circulaire’, de ‘experimentele’ en de ‘genereuze’ stad met een programma vol workshops, rondleidingen en livemuziek. De Wubbo Ockels School heeft samen met de overige initiatiefnemers van het Klimaat Adaptatie Platform in Noord-Nederland dit festival omarmd met een aantal interessante activiteiten over klimaatadaptatie. Kom langs voor de officiële aanplanting van het 'SuikerBossie' of laat je inspireren in het klimaatlab met demonstraties, discussies en praktische tips voor thuis.

De afgelopen jaren heeft Coöperatie de Suikerbiedt meerdere projecten ontwikkeld en ondersteund die op een toekomstbestendige manier vormgeven aan het Suikerterrein en die bijdragen aan ruimte voor experiment, pioniersgeest en creatieve vrijheid in de stad Groningen. Met het SUIKERBRIJ festival wil de coöperatie laten zien wat er allemaal op het Suikerterrein gebeurt met betrekking tot klimaatadaptatie, circulariteit, inclusiviteit en experimenteel onderwijs. Het programma bestaat uit een mix van activiteiten, workshops en cultuur met onder andere live muzikanten, dj’s en theater.

Vanuit het Klimaat Adaptatie Platform worden de volgende activiteiten (mede)georganiseerd:

Opening SuikerBossie om 12:00 uur
Verschillende groenbedrijven aangesloten bij de Bond van Doorpakkers, en de Coöperatie SuikerBiedt steken de handen uit de mouwen om een stuk asfalt van het Suikerterrein in te ruilen voor een klein bos gevuld met struiken en bloemen. Plant mee!

Klimaatlab Klimaatscan van 13:00 tot 15:00 uur bij BBENG
Onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen demonstreren hoe hitte, regen en droogte impact hebben op het Suikerunieterrein. Zij gaan vervolgens in gesprek over welke inspirerende voorbeelden er al te vinden zijn in de stad en daarbuiten, en laten je zien wat je in je eigen tuin kan doen. Kortom: aanpakken en aanpassen!

Publieksonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Gemeente Groningen
Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen houden een publieksenquête onder bezoekers van het Suikerterrein over hoe ze omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Naast deze inspireerde activiteiten wordt vanuit de festivalorganisatie een aantal rondleidingen georganiseerd over het Suikerterrein met als thema de klimaatadaptieve en circulaire stad. Deze rondleidingen zijn van 13:00 tot 14:30 uur of van 15:15 tot 16:45 uur.

Voor meer informatie en het programma, check: