Logo Klimaatadaptatie Groningen

Gratis geveltuinen voor Groningse ondernemers

Gratis geveltuinen voor Groningse ondernemers

Groningse ondernemers kunnen de komende maanden hun eigen bedrijfspand in Groningen verrijken met een gratis passende geveltuin. Als antwoord op extremere weersomstandigheden zoals hittestress en wateroverlast maakt Klimaatadaptatie Groningen zich samen met Floor Kuipers van SIMPL hard voor meer groen in Groningse winkelstraten. Als stimulans verzorgt de gemeente Groningen de aanleg van de gratis geveltuinen met behulp van een aannemer en subsidie.

Om binnensteden leefbaar en veilig te houden voor bewoner, consument en ondernemer moeten er maatregelen genomen worden. De Groningse binnenstad en het winkelgebied in Haren zijn bijvoorbeeld overwegend versteend. Dit zorgt ervoor dat op warme dagen de hitte blijft hangen en dat na hevige regenbuien het water zijn weg niet gemakkelijk vindt. Een oplossing is onder andere het aanleggen van geveltuinen in de openbare ruimte. Een geveltuin bestaat simpelweg uit een strook planten tegen de gevel van een pand.

Subsidie

Een gemeentelijke subsidie wordt ingezet als stimulans voor het laten plaatsen van een geveltuin. Floor Kuipers van SIMPL zet zich in om deze geveltuinen bij lokale ondernemers onder de aandacht te brengen. ‘Niets is leuker dan het Mediterrane gevoel in eigen gemeente te creëren door meer kleur en groen in de winkelstraten!’, zegt Kuipers enthousiast, ze vervolgt ‘daarnaast is de functie van méér groen ontzettend belangrijk voor een binnenstad zoals die in Groningen.’

Impact

De impact van geveltuinen is groot. Naast dat ze een fleurig straatbeeld geven, heeft de vergroening belangrijke voordelen. Zo verbetert het onder andere het stadsklimaat. Planten verdampen veel zonlicht en brengen daarmee verkoeling in een versteende omgeving. Tegelijkertijd zorgt muurbeplanting ook voor warmte-isolatie van het pand in de winter. Ten slotte kunnen geveltuinen, afhankelijk van de plek, ook liters water opvangen bij veel regenval.

Ondersteuning

Floor Kuipers zet zich in de maanden juli en augustus in om zoveel mogelijk ondernemers te enthousiasmeren, maar zegt ze: ‘Vol is vol’. Daarnaast biedt ze ondersteuning en hulp bij contact met de gemeente Groningen over de geveltuinen. Om het ondernemers zo gemakkelijk mogelijk te maken, wordt het plaatsen van de geveltuinen gedaan door een aannemer. ‘Het enige wat van ze gevraagd wordt, is het plegen van onderhoud’ meldt Floor. Om in contact te komen met Floor kunnen ondernemers terecht op de website klimaatadaptatiegroningen.nl.

In het kader van Klimaatadaptatieweek Groningen

Geveltuinen voor ondernemers is een initiatief van Klimaatadaptatie Groningen in samenwerking met SIMPL en de gemeente Groningen. Het is de start van een reeks initiatieven en activiteiten die worden georganiseerd onder de paraplu van Klimaatadaptatie Groningen. Klimaatadaptatie Groningen is geïnitieerd door het Akkoord van Groningen en het Global Center on Adaptation, in samenwerking met het Nationaal Programma Groningen. Ze stimuleert bewustwording en actie rondom klimaatadaptatie. In dit kader wordt van dinsdag 19 t/m maandag 25 januari 2021 de Klimaatadaptatieweek Groningen georganiseerd en worden in de aanloop en tijdens deze week initiatieven en activiteiten opgezet in Stad en provincie.

Ben jij ondernemer in de gemeente Groningen en geïnteresseerd in een passende geveltuin bij jouw bedrijfspand? Mail dan rechtstreeks naar Floor Kuipers van SIMPL: info@simplevents.nl