Logo Klimaatadaptatie Groningen

Oosterpoort Duurzaam: inwoners nemen het voortouw in verduurzaming

Bron: Oosterpoort Duurzaam

In de Groningse wijk Oosterpoort zitten de inwoners allesbehalve stil. Een aantal van hen heeft zich verenigd in het inwonersinitiatief Oosterpoort Duurzaam. Samen zetten zij zich in voor een groene, leefbare en duurzame wijk. Daarmee is Oosterpoort niet alleen een mooie wijk om in te wonen, maar ook eentje die stap-voor-stap klimaatadaptiever wordt.

Groen

Oosterpoort Duurzaam focust zich op twee centrale thema’s: Groen en Energie. Binnen het thema groen houden de leden van Oosterpoort Duurzaam zich bezig met het vergroenen van de wijk. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van geveltuintjes, beplanten van boomspiegels en het vergroenen van de daken en muren in de wijk. Dit doen ze vanuit Team Groen. Het vergoenen van de wijk is een goed voorbeeld van klimaatadaptatie. Door meer groen aan te leggen, kan regenwater beter worden opgevangen en vertraagd worden afgevoerd. Dit helpt om wateroverlast te voorkomen. Ook kan het hittestress verminderen in de straten en de huizen beter isoleren tegen hitte en kou. Naast vergroening, bouwen ze ook worm- en insectenhotels. Met deze acties zet Oosterpoort Duurzaam zich in voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en leefbaarheid van de wijk.

Groen in de wijk (bron: Oosterpoort Duurzaam)

Energie

Daarnaast biedt Oosterpoort Duurzaam ondersteuning bij het verduurzamen van woningen. Via de Lokale Energie Coöperatie Oosterpoort (LECO) kunnen bewoners advies krijgen over energiezuinige maatregelen zoals isolatie en het opwekken van eigen groene energie. Deze acties dragen niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar ook aan een kleinere ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn de inwoners van Oosterpoort beter bestand tegen hittestress en extreme kou door betere isolatie en kunnen ze bij het wegvallen van centrale elektriciteit door extreme weersomstandigheden (door klimaatverandering) terugvallen op eigen opgewekte energie. Ook deze acties vormen een onderdeel van klimaatadaptatie.

Plattegrond Oosterpoortwijk (bron: Oosterpoort Duurzaam)

Verschillende expertises, samenwerking en maatwerk

Oosterpoort Duurzaam bestaat uit een divers team met verschillende experts: van energiecoaches tot Guerilla-Gardeners. Gezamenlijk hebben zij de kennis en kunde in huis om de Oosterpoortwijk te verduurzamen. Én dat doen ze helemaal op vrijwillige basis. Daarnaast werken ze nauw samen met andere diverse partijen: gemeente Groningen, Grunneger Power, de Natuur en Milieufederatie, Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze.  

Naast de activiteiten vanuit de twee thema's, bieden ze ook klusjeshulp en inloopcafés om buurtbewoners te ondersteunen. Daarmee ondersteunt Oosterpoort Duurzaam de inwoners die aan de slag willen met duurzaamheid, maar het zelf niet kunnen of weten welke stappen ze moeten nemen. Via het klusteam en de inloopcafés bieden de leden van Oosterpoort Duurzaam maatwerkadvies en -hulp aan de inwoners. Hiermee stimuleren ze duurzaam gedrag in de wijk, waaronder het aanjagen van klimaatadaptiemaatregelen.

Repaircafé (bron: Oosterpoort Duurzaam)

De activiteiten van Oosterpoort Duurzaam dienen als een mooi voorbeeld voor o.a. de gemeente, woningbouwverenigingen en wellicht andere buurtinitiatieven over hoe zij laagdrempelig straten en woningen bestand kunnen maken tegen klimaateffecten.

Meer lezen over Oosterpoort Duurzaam?