Logo Klimaatadaptatie Groningen

De eerste echte Klimaatboom is een feit!

De Klimaatboom is een idee van Niels Kuijpens, toenmalige student  Industrieel Product Ontwerp Hanzehogeschool.

Wat in 2021 begon met de vraag ‘Hoe zorg je ervoor dat bomen in bakken goed kunnen gedijen?’ is op 10 oktober 2023, de Dag van de Duurzaamheid, vol trots gevierd: de plaatsing van de eerste volgroeide Klimaatboom op de Zernike Campus in Groningen.

De Klimaatboom is een idee van Niels Kuijpens, toenmalige student Industrieel Product Ontwerp Hanzehogeschool Groningen. Tijdens zijn stage bij Kenniscentrum NoorderRuimte en House of Design kwam de Klimaatboom tot leven vanuit de vraag van de gemeente Leeuwarden hoe te vergroenen zonder de moeilijkheden van het plaatsen van bomen. Het resultaat; een frame van gerecycled plastic waarin levende planten in en boven het frame kunnen groeien. Deze circulaire oplossing stelt steden in staat gebieden te vergroenen en te verkoelen, zonder dat de ondergrondse infrastructuur aangetast wordt. Een prachtidee, want de boom wordt namelijk niet geworteld in de grond; de wortels en een zelfregulerend watersysteem bevinden zich in het frame.

Het initiatief toont hoe op innovatieve wijze en met gebundelde kracht - in samenwerking met studenten, kennisinstellingen, gemeentes en het bedrijfsleven alsook vanuit verschillende disciplines - stappen worden gezet in het kader van klimaatadaptatie. De Klimaatboom werd officieel geopend door bestuurslid Annemarie Hannink van Hanzehogeschool Groningen.

Video: Dreamaholic

"Nu is het aan de natuur om te gaan groeien. Aan ons om het te monitoren en aan de hand van de data te kijken hoe we samen kunnen gaan werken met gemeentes en de Klimaatboom als circulaire oplossing in kunnen zetten om steden te helpen vergroenen en verkoelen," aldus Niels Kuijpens tijdens de onthulling van de eerste Klimaatboom op Zernike - Campus Groningen.

Wil je meer weten over De Klimaatboom