Logo Klimaatadaptatie Groningen

Wat als je 180 eersteklassers een groen schoolplein laat ontwerpen?

Een mooie manier om jongeren te laten nadenken over biodiversiteit en klimaatadaptatie

Dát inspirerende resultaat was op maandag 13 november door een jury te bewonderen. Maar liefst 6 technasiumklassen van H.N. Werkman Stadslyceum in Groningen hebben de afgelopen weken gewerkt aan het project ‘Ontwerp een Groen Schoolplein’ i.s.m. IVN Natuureducatie Groningen. Het project is een mooie manier om jongeren te laten nadenken over onderwerpen als biodiversiteit en klimaatadaptatie, waarbij ze zelf oplossingen kunnen bedenken.

De 180 eersteklassers van Werkman Stadslyceum hebben in groepsverband voor het schoolplein van hun oude basisschool een groen ontwerp mogen maken alsook een maquette gebouwd. Hiervoor hebben ze eerst een bezoek gebracht aan hun vroegere basisschool, waarna ze leerkrachten en kinderen hebben geïnterviewd over hun wensen. Deze wensen hebben - samen met hun eigen ideeën en gedachten over o.a. biodiversiteit, vergroening, schaduw en veiligheid - een plek gekregen in het ontwerp.

We hebben ook een moestuin in ons ontwerp opgenomen. Dat is niet alleen leuk voor lessen over tuinieren, je kunt de groenten ook gebruiken om te koken op school!

Opdrachtgever van het project is Kees Siderius van IVN Natuureducatie: "Wij willen graag dat alle basisscholen een groen schoolplein krijgen. Het is bewezen dat kinderen in een groene, natuurlijke omgeving beter kunnen leren. Bovendien help je met een groen schoolplein de natuur en komen er meer plekjes voor vogels en insecten. En bomen verminderen tevens de hittestress op een schoolplein."

De jury die alle 9 ontwerpen heeft beoordeeld, was vol lof over de creativiteit van de leerlingen en over de compleetheid van veel ontwerpen: "Wat ik mooi vond om te zien was dat er ook een aantal groepjes hadden nagedacht over waterberging. Als je kijkt naar wat voor een herfst we tot nu toe hebben, is dat zeker relevant."

Over IVN Groningen

IVN Groningen betrekt mensen bij natuur en landschap in hun eigen omgeving. Van de achtertuin en de groene buurt tot in de mooie Groningse natuur, zoals een nationaal park. En dus ook het schoolplein! IVN Groningen werkt samen met gemeenten en de provincie om bij meer scholen een groen schoolplein te realiseren.

Wil je op de hoogte blijven? Of meer weten over het 'Ontwerp een Groen Schoolplein' project?