Stichting LeRoy houdt de Groningse wijk Lewenborg groen. En hoe ze dat doen? Door samen de handen uit de mouwen te steken om het groen te onderhouden en uit te breiden waar mogelijk. Deze inwoners bezitten ware "probeerkracht", zoals ze dat zelf omschrijven.
Stichting LeRoy is een inwonersinitiatief dat zich bezighoudt met het onderhouden en uitbreiden van groenstukken (ofwel: 'LeRoy-gebieden') in Lewenborg. De naam LeRoy komt niet zomaar ergens vandaan. Het is een verwijzing naar de tuinarchitect die het groenplan voor Lewenborg heeft ontwikkeld in de jaren 70: Louis le Roy. De filosofie van le Roy is om wél in de openbare ruimte in te grijpen door middel van vergroening, maar daarna het groen zijn gang te laten gaan. Daardoor is Lewenborg vanaf zijn 'geboorte' al erg groen.
De inwoners van Lewenborg zijn hier erg blij mee. Daarom wordt het wijkgroen al 50 jaar onderhouden. Ook wordt het verder uitgebreid. Sinds 2008 zijn deze inspanningen ondergebracht bij Stichting LeRoy. Met deze naam willen zij hun waardering uiten naar le Roy en zijn filosofie omtrent groene wijkinrichting omarmen. Het resultaat: ruim 6 hectare aan unieke en vrije stadsnatuur.
Er is niet zomaar groen, maar ook nog verschillend groen. Denk bijvoorbeeld aan een voedselbos, pinetum (naaldbomentuin), ecokathedraal, moestuin of boomgaard. Kortom: genoeg te beleven.
Bij Stichting LeRoy staat het motto: "voor en door bewoners" centraal. Naast dat het onderhoud van al het groen wordt uitgevoerd door de inwoners, willen ze de inwoners van Lewenborg ook meer in contact brengen met het groen in hun wijk. Daarom heeft Stichting LeRoy ook een wandelroute uitgestippeld door de wijk waar bezoekers veertien verschillende LeRoy-gebieden kunnen bezoeken. Daarnaast werken ze samen met lokale scholen, waar ze een lessenpakket aanbieden waarin de leerlingen leren over bijen, kunst in de natuur of spelen in de natuur. Tot slot worden er ook regelmatig samenkomstdagen georganiseerd.
Ondanks dat Stichting LeRoy zegt zich niet expliciet met klimaatadaptatie bezig te houden, doen ze dat wel. Doordat ze het groen onderhouden en aanplanten, zijn er veel groene gebieden in Lewenborg. Deze gebieden dragen bij aan het opvangen, vasthouden en langzaam loslaten van overtollig water. Daarnaast draagt het bij aan verkoeling in de wijk, waardoor hittestress en diens gevolgen minder heftig zijn voor inwoners en de natuur in de wijk. Tot slot kan de stichting via vergroening ook de biodiversiteit in Lewenborg vergroten.
Deze groene inrichting van de wijk Lewenborg kan dienen als inspiratie voor herinrichting en ontwikkeling van wijken. Het laat zien hoe er in een bebouwde omgeving toch veel groen kan worden toegevoegd. Ook laat het het belang zien van het betrekken van inwoners bij het waarderen en het onderhouden van lokaal groen.