Logo Klimaatadaptatie Groningen

Jongeren over de hele wereld komen samen

Tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference over klimaatadaptatie op 22 januari 2021 in Groningen krijgen jongeren van over de hele wereld de mogelijkheid om (online) samen te komen en te werken aan hun inbreng voor de Climate Adaptation Summit. Deze wereldtop vindt plaats op 25 januari 2021. Tijdens dit evenement komen wereldleiders bij elkaar om te praten over het klimaat, om afspraken te maken en tot actie over te gaan. De bijdrage van de jongeren kan op deze manier overgenomen worden in een gezamenlijke verklaring.

Drie speerpunten

De jongerenklimaattop wordt georganiseerd in opdracht van de Gemeente Groningen, de Provincie Groningen en het Global Center on Adaptation. Tijdens het evenement brengen we jongeren uit alle hoeken van de wereld bij elkaar om het te hebben over klimaatadaptatie onder 3 speerpunten:

Verbinding – jongeren die zich bezig willen houden met klimaatadaptatie moeten wereldwijd met elkaar verbonden worden.

Uitwisseling – er moet meer kennis gedeeld worden over het onderwerp; jongeren delen hun ervaringen, kennis en vaardigheden met elkaar.

Boodschap – al deze kennis en ervaring worden gebundeld in een oproep aan de wereld die op de klimaattop gedeeld wordt. Zo kunnen jongeren van over de hele wereld zich inzetten voor klimaatadaptatie.

Dit alles gebeurt in de stad Groningen, waar we jongeren online en waar mogelijk fysiek bij elkaar brengen uit zowel de regio als de rest van de wereld.

De actie agenda's

Jongeren hebben een belangrijke rol tijdens de Klimaatadaptatie week van 19 tot en met 25 januari 2021. Terecht, er is geen groep die zo opkomt voor het klimaat en zijn stem laat horen. Tijdens de Klimaatadaptatie week in Groningen gaan jongeren uit de regio met jongeren uit het hele land én de hele wereld aan de slag om input te leveren aan de wereldleiders die tijdens de Climate Adaptation Summit bij elkaar komen.

Jongeren werken in de aanloop naar de week in januari al aan een Global Call to Action en een Regionale Actie Agenda. Tijdens 22 januari worden de puntjes op de i gezet en zo worden de bijdragen van de jongeren overgenomen in een gezamenlijke verklaring richting wereldleiders. Youth for Climate Adaptation wordt georganiseerd door jongeren, voor jongeren.

Het programma

Het programma op 22 januari 2021 bestaat uit o.a. inspirational talks, workshops, networking spaces, discussions en een intergenerational panel. De voertaal is Engels. Het totale programma is nog niet bekend, daar wordt nu hard aan gewerkt. En het wordt echt speciaal. Beloofd!

Zodra er meer bekend is, vind je hier uiteraard alle updates. Wil je actief op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Ban Ki-moon roept jongeren op om naar de conferentie te komen

Voormalig voorzitter van de United Nations Ban Ki-moon roept jongeren over de hele wereld op om te komen >>>

Meer informatie